Artículos de opinión, Portada artículo de opinión

Crònica en gris: Un duel a Xilxes

Batre’s en duel, amb armes de foc a les mans, bé siga amb pistola, revòlver, carrabina o fusell, pareix cosa de pel·lícula ambientada en l’època romàntica o de producció cinematogràfica del llunyà oest, d’aquelles que ens mostren l’atzarosa vida dels cowboys, els seus ramats de vaques, els sheriffs malcarats i les seues diligències amb tres parells de cavalls.

Mai més lluny de la realitat, però: Els duels amb armes de foc els podíem trobar a principis del segle XX ací al costat de casa. Al diari madrileny La Correspondencia de España llegim una notícia, datada a Xilxes a l’octubre de l’any 1904, que ens relata un d’aquests enfrontaments armats.

El dia 21 d’octubre aquest diari publicava la crònica dels fets titulada DUELO A ESCOPETA. Segons La Correspondencia de España la vida a la tranquil·la localitat de Xilxes s’havia vist alterada ja que «se han batido a escopeta los vecinos de aquel pueblo Pascual Borja y Cleofén Bonet.»

Els duelistes, com hem vist, utilitzaren escopetes, una arma un poc més «rural» que les que habitualment s’utilitzaven en els duels, però no per això menys efectiva si ens atenen al relat del diari: «Cruzándose cuatro disparos, resultó dos veces herido Cleofén.»

Detalls del duel

El rotatiu madrileny ens aproxima també a alguns detalls del duel i els motius que portaren a aquest dos xilxers a enfrontar-se a tir d’escopeta. Així, llegim que «El duelo se llevó a cabo sin testigos, habiendo sido motivado por infidelidades de la mujer de Cleofén.»

Els dos protagonistes acabaren malament, si bé de forma ben distinta. Com hem llegit, Cleofén Bonet va patir dues ferides pels trets d’escopeta del seu adversari. Queda clar que Pascual borja va tindre millor punteria i va encertar les escopetades, mentre Cleofen va errar els tirs. Borja va resultar il·lès, els perdigons no el tocaren, però no va poder fugir del llarg braç de la justícia ja que la notícia publicada acaba informant que «La guardia civil ha detenido esta tarde a Borja».

Per Trencatimons

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Send this to friend