Artículos de opinión, Portada secundario

Crònica en gris El carruatge del bisbe de Tortosa s’accidenta l’any 1900 a la carretera d’Alfondeguilla

Per Trencatimons

El dia 13 d’octubre de l’any 1900 al diari madrileny EL GLOBO saltava la notícia d’un accident de «transit» que va patir un carruatge de cavalls quan circulava, un poc més de pressa del que aconsellava l’estat de la camí, entre els pobles de la Vall d’Uixó i Alfondeguilla. 

Si la notícia (publicada també a la premsa de Castelló) va arribar als diaris de Madrid va ser pel rang eclesiàstic d’un dels ocupants del carruatge: sa Excel·lència Reverendíssima Monsenyor Pere Rocamora i Garcia, bisbe de Tortosa.

EL GLOBO titulava la notícia amb un senzill «Vuelco del coche de un obispo» i narrava els fets ocorreguts el dia anterior, divendres, en el transcurs d’una visita pastoral del bisbe Rocamora: «el carruaje en que el obispo de Tortosa giraba la visita pastoral a la diócesis, volcó en la carretera, en el trayecto entre Vall de Uxó y Alfondeguilla.» 

EL BISBE RESULTA IL·LÈS

Sembla que l’estat del camí entre la Vall d’Uixó i Alfondeguilla, amb clots i pedres, i un cert excés de velocitat foren els causants de l’accident del carruatge de cavalls que va acabar voltant al marge de la via. El bisbe Rocamora, però, va tindre sort i no va patir cap ferida en el sinistre.

El diari destacava telegràficament l’estat del ocupants del carruatge: «El prelado resultó ileso; no así el coadjutor Sr. Falcó, que le acompañaba, y que recibió una fuerte contusión en la cabeza.» 

Cal destacar que en aquell moment tant la Vall d’Uixó com Alfondeguilla pertanyien a la diòcesi de Tortosa, ja que l’actual de Sogorb-Castelló no es va crear per decret de la Sagrada Congregació Consistorial fins l’any 1960

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Send this to friend